Owocowo - warzywne warsztaty kulinarne dla dzieci - ,, Sok Kubuś”

Owocowo - warzywne warsztaty kulinarne dla dzieci - ,, Sok Kubuś”

9 listopada 2021 roku o godzinie 15:30 w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Jedwabnem odbyły się warsztaty kulinarne. Harcerki pomogły w wykonaniu soku owocowo-warzywnego z naturalnych składników: dynia, jabłko i marchew oraz wykonały kolorowe etykiety na butelki.

Nasze warsztaty to akcja pt. ,, Żyj zdrowo i tradycyjnie” , która ma na celu promowanie zdrowego odżywiania. Wzmacniają odporność, są wybuchową mieszanką witamin i mikroelementów. Chronią przed infekcjami, wzmacniają organizm, rozjaśniają umysł, oczyszczają organizm z toksyn.

Przepis na naszego ,, Kubusia”

- dynia 2 kg, marchew 2 kg, jabłka 3 kg, cukier 1 kg, woda.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną dynię kroimy na niewielkie kawałki, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy pokrojoną marchewkę. W trzecim garnku gotujemy jabłka. Następnie blendujemy wszystkie musy. Łączymy je ze sobą i dodajemy cukier. Uzupełniamy wodą do 10 litrów. Zagotowujemy. Sok przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy 20 minut.

Powstałe na warsztatach soki będą wystawione na licytację dla Juleczki. Zapraszamy do licytacji pysznych, zdrowych soków.

Fotogaleria

2021-11-10 16:01 MGOK Jedwabne

Copyright @ 2003 Regionalny Ośrodek Kultury w Łomży
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin