Owocowo - warzywne warsztaty kulinarne dla dzieci - ,, Sok Kubuś”
9 listopada 2021 roku o godzinie 15:30 w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Jedwabnem odbyły się warsztaty kulinarne. Harcerki pomogły w wykonaniu soku owocowo-warzywnego z naturalnych składników: dynia, jabłko i marchew oraz wykonały kolorowe etykiety na butelki.
Nasze warsztaty to akcja pt. ,, Żyj zdrowo i tradycyjnie” , która ma na celu promowanie zdrowego odżywiania. Wzmacniają odporność, są wybuchową mieszanką witamin i mikroelementów. Chronią przed infekcjami, wzmacniają organizm, rozjaśniają umysł, oczyszczają organizm z toksyn.
Przepis na naszego ,, Kubusia”
- dynia 2 kg, marchew 2 kg, jabłka 3 kg, cukier 1 kg, woda.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną dynię kroimy na niewielkie kawałki, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy pokrojoną marchewkę. W trzecim garnku gotujemy jabłka. Następnie blendujemy wszystkie musy. Łączymy je ze sobą i dodajemy cukier. Uzupełniamy wodą do 10 litrów. Zagotowujemy. Sok przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy 20 minut.
Powstałe na warsztatach soki będą wystawione na licytację dla Juleczki. Zapraszamy do licytacji pysznych, zdrowych soków.
Fotogaleria
Czytaj także
- Zajęcia plastyczne
- OGŁOSZENIE
- Gry i zabawy integracyjne
- Podsumowanie...
- Pamiętamy
- WIELKANOC
- XXX JUBILEUSZOWY ZLOT DRUHA SZAREGO
- Warsztaty wielkanocne
- POTRÓJNY JUBILEUSZ
- ROZSTRZYGNIĘCIE PLEBISCYTU
Najczęściej czytane w dziale: Instytucje kultury (ostatnie 90 dni)
- Maria Chojnowska - zaproszenie na wernisaż wystawy malarstwa
- Jeremy Pelt Quintet - koncert w Łomży!
- Łomżyński Jarmark Wielkanocny – Targi Twórczości Artystycznej 2024
- XI Przegląd Kolęd i Pastorałek
- Konkurs plastyczny - Tradycje Wielkanocne 2024
- Zbiórka harcerska⚜️
- POTRÓJNY JUBILEUSZ
- SAMORZADOWIEC PRZYJAZNY KGW
- Elżbieta Laskowska - zaproszenie na wernisaż wystawy malarstwa
- Zbiórka harcerska otwarta pt. Wspomnienia Sybiraków"⚜️